Co má společného Sentio, zónová regulace vytápění a chlazení, s Válečskou pálenicí? - Wavin Academy

Co má společného Sentio, zónová regulace vytápění a chlazení, s Válečskou pálenicí?

30.09.2022

Poznejte příběh jedné zajímavé instalace!

Sentio je zónová regulace, která je zhotovena pro regulaci topení a chlazení. Sentio dodává na trh v Čerské republice společnost Wavin Czechia. Produkt Sentio je dodáván na trh v Česku přibližně tři roky. Regulace Sentio je primárně určena pro regulaci topení a chlazení.

Cílem instalace je zajištění příjemného tepelného prostředí v budovách, v různých ročních obdobích, úspor nákladů na vytápění, ale dostane-li se do rukou kvalifikovaným odborníkům dokáže významně regulovat a ovlivňovat technologické procesy například při výrobě pálenky.

Sentio a penzion

V městečku Valeč nedaleko Karlových Varů, na náměstí s číslem popisným třicet tři, stojí penzion. Budova má pravděpodobně barokní původ, je autenticky dochována, a to jak v exteriéru, tak v interiéru a je zapsána jako kulturní památka. Penzion disponuje třemi pokoji a jedním apartmánem. Pokoje a apartmán jsou vybaveny vlastní kuchyňkou a koupelnou. Jednotlivé pokoje a také apartmán je využíván v různém časovém období, a proto majitelé do penzionu pořídili Sentio.

Před plánovaným příjezdem hostů v chladném období majitelé pomocí mobilního telefonu zvednou teplotu v pokoji nebo apartmánu, a hosté pak přijedou do předem vyhřátého prostoru. Protože je budova historická jsou v jednotlivých pokojích umístěné litinové radiátory. Ano je to „comeback“, ale litinové radiátory májí stále nepřekonané výhody a jejich design do historických budov je dnes velmi žádaný. V pokojích jsou také nainstalována litinová kamínka na dřevo, ve kterých si mohou hosté sami zatopit a zpříjemnit pobyt nevšední atmosférou.

Zvyšujeme-li teplotu v místnosti pomocí litinových kamen na dřevo, Sentio bezdrátový termostat v místnosti zasílá údaje řídící jednotce Sentio a ta reguluje vytápění litinových radiátorů. Naplníme-li litinová kamínka, při venkovní teplotě 6*C, přibližně v 10 hodin večer dřevem, vydávají teplo ještě v 8 hodin ráno a senzor teploty v pokoji ukazuje 22*C.

Pálenice

Pálenice je umístěna v nově zrekonstruované hospodářské budově přiléhající k penzionu. Najdeme zde moderní technologie pro výrobu pálenky, příjemnou obsluhu za barem a posezení pro vychutnání jedinečné chuti a osobitého aroma pálenky. Samotná technologie je takzvaný jednostupňový typ – destilační kotel o velikosti 180 litrů, čtyřpatrová rektifikační kolona, deflegmátor, zařízení na přečerpávání kvasu, epruveta a lihové měřidlo. Topeniště je na tuhá paliva a elektřinu. Odpadní teplo je použito k předehřevu další várky kvasu a k zahřátí akumulační nádrže a dále využíváno pro pálenici a penzion. Výpalky se odpeckovávají a pecky jsou použity jako topivo, a to především k prvotnímu zatopení. Kapalný zbytek výpalků odebírá blízká bioplynová stanice.

Sentio a kvasírna

K pálenici náleží kvasírna, která se nachází v historických sklepeních ve Valči. Sklepení vedou až pod zámecké terasy, mají historickou a geologickou hodnotu. Můžeme zde spatřit tzv. sopečné pumy, tělesa, která vznikají při explozi vulkánu. Rovněž kvasírna disponuje moderní technologií, a to nerezovými kvasnými tanky, systémy pro řízení kvasu a pro dopravu rmutu a kvasu. A právě řídící jednotky Sentio spolu s tepelným čerpadlem, po drobných úpravách, s celou řadou termostatů, senzorů, teploměrů, antén, sentio pohonů a kabelů řídí kvasný proces tak, aby proces kvašení nebyl nekontrolovaně bouřlivý, kvašení probíhalo kontinuálně při správné teplotě a kvas byl připraven v plánovaných časových intervalech ke zpracování v pálenici.

Chuť pálenky vám čtenářům zprostředkovat nemůžeme, ale k článku přikládáme obrazovou galerii, která vám umožní poznat tzv. genius loci.

 

Autor článku: Bc. Šárka Piechowiczová,DiS., produkt manažer Sentio

 

Blog Články z médií Poradna Produktová doporučení Produktové zajímavosti Reference Tiskové zprávy

Všechny novinky