Je balená voda bezpečnější než voda z kohoutku? - Wavin Academy

Je balená voda bezpečnější než voda z kohoutku?

30.09.2016
balená voda
voda z kohoutku

Společnosti Wavin na kvalitě pitné vody skutečně záleží. Jsme přesvědčeni, že je to nejcennější přírodní zdroj. To je důvod, proč jsme se rozhodli otevřít diskuzi o tom, která voda je bezpečnější: balená nebo z kohoutku? V tomto článku vám předložíme některé z argumentů pro a proti, vysvětlíme náš vlastní postoj a pak vás požádáme, abyste k diskuzi přispěli svými názory a příběhy.

 

EUFIC říká…

V Evropě většina balené vody pochází z podzemních zdrojů, například přírodních minerálních a pramenitých vod.  Podle Evropské rady pro informace o potravinách, voda z vodovodu pocházející z povrchových zdrojů, jako jsou řeky a jezera, vyžaduje důkladné ošetření, „aby byla zajištěna její mikrobiologická a chemická nezávadnost“. Závěr organizace EUFIC zní, že pití jednoho či druhého typu vody je čistě otázkou osobních preferencí, protože výskyt jakýchkoliv zdravotních problémů vyplývajících ze spotřeby vody těchto dvou typů je velmi vzácný. Regulační normy pro kvalitu vody, výrobu a balicí proces jsou v Evropě extrémně náročné.

 

Bottlemania

Zdá se však, že Evropané mají sklon dávat přednost balené vodě, a to především kvůli chuti. Ve světě je v současné době balená voda trendem. Spotřebitelům se chuť líbí a věří, že balená voda je bezpečnější a zdravější. Svou roli hraje i pohodlí, protože balenou vodu mohou nosit s sebou a dokonce ji používat jako módní doplněk. To ovšem není zrovna levná záležitost. A tak se voda z vodovodu rychle stává dobrou alternativou, a to nejen pro lidi počítající peníze, ale i pro ty, kteří chtějí šetřit životní prostředí.

 

Dopad na životní prostředí

Balená voda životnímu prostředí neprospívá. Odčerpávání podzemních vod je samo o sobě problém. K tomu pak musíme připočítat transport láhví a jejich udržování v chladu, což vyžaduje spalování masivního množství fosilních paliv, které zase uvolňují škodlivé skleníkové plyny. Každý rok se spotřebují miliardy láhví balené vody, ale více než 80% plastových lahví není recyklováno a místo toho končí na skládkách. Plastové láhve se přirozeně nerozkládají, a když se konečně začnou rozpadat, tak do atmosféry uvolňují toxické látky.

Voda z kohoutku vs. balená voda

CENA levná velmi drahá (až 600x dražší)
CHUŤ obecná moudrost má za to, že balená voda chutná lépe než voda z vodovodu; ve většině slepých zkoušek ale vyhrála voda z kohoutku lidé tvrdí, že chutná lepé – ale pouze v případě, že předem ví, že se jedná o balenou vodu
BEZPEČNOST v některých zemích může být voda z vodovodu opravdu závadná (pokud nepoužijete filtr) v globálním měřítku bezpečnější, i když už přinejmenším 14 značek muselo stahovat svoji produkci z trhu kvůli bakteriální kontaminaci
UDRŽITELNOST nepoškozuje životní prostředí žádná

–       plastové láhve uvolňují toxické chemikálie

–       balená voda spotřebovává energii v každé fázi výroby

–       emise skleníkových plynů – plastové láhve produkují spoustu oxidu uhličitého

–      plastový odpad – i přes snahy o recyklaci většina plastových láhví končí na skládkách nebo v oceánu (devastující pro mořský život)

Co se týče pitné vody, bezpečnost je opravdu prioritou. A ano, po celém světě existují země, kde vodu z vodovodu prostě není bezpečné pít. V Evropě je ale voda z kohoutku povětšinou zcela pitná. Dle nedávného článku v Conde Nast Traveler je v následujících evropských zemích voda z kohoutku bezvýhradně bezpečná: „Andorra, Rakousko, Belgie, Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Gibraltar, Řecko, Island, Irsko, Itálie, Lotyšsko, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Makedonie, Malta, Monako, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, San Marino, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie, Vatikán“.

Na druhé straně světa, v malém australském městečku Bundanoon, zase obyvatelé jednomyslně odhlasovali zákaz prodeje balené vody v rámci města. Jednalo se o první komunitu na světě, která zaujala takový razantní postoj.

Jít s proudem

A co na to společnost Wavin? My zastáváme názor, že je potřeba jít s proudem ….pitné vody. Konec konců, úkolem Wavinu je starat se o to, jak voda teče. Naše široká nabídka potrubních systémů a řešení splňuje nejvyšší standardy bezpečnosti a hygieny a naše produkce je vždy navržena s cílem co nejvyšší udržitelnosti. Takže ano, Wavin pití vody z kohoutku doporučuje.

Dobrý instalatér je nepostradatelný

Náš instalatér pití vody z vodovodu také doporučuje. Co se týče zajištění pitné vody z kohoutku, tak není nad dobrého instalatéra. Na počest instalatérů zahájil Wavin po celé Evropě  kampaň „Posuň se výš“ se spoustou skvělých cen. Pokud jste také instalatér, zjistěte si podrobnosti a připojte se  ke kampani. Navštivte cz.wavin.com/posun-se-vys.

balená voda