Průvodce historií instalatérského řemesla - část 1. - Wavin Academy

Průvodce historií instalatérského řemesla – část 1.

31.10.2016

Dokud naše topné a chladicí jednotky řádně fungují, instalatérskými záležitostmi se příliš nezabýváme. Když se ale něco pokazí, tak si rychle vzpomeneme, jak jsou naši instalatéři důležití! Potrubí a kanalizace hrají v moderních domácnostech významnou roli a jsou zásadní pro kvalitu našeho života: čistá voda a funkční potrubní systémy jsou klíčové pro udržování veřejné hygieny, zdraví a bezpečnosti.

EU považuje existenci potrubí a kanalizace za základní lidské právo a veřejný majetek a naše vzácné vodní zdroje za základní kámen ochrany životního prostředí. Wavin ví, že profesionální instalační systémy jsou naprosto zásadní a to je důvod, proč si tak vážíme řemesla a práce instalatérů. Pokud se podíváme na vývoj kultur, které v průběhu staletí pomohly překlenout propast mezi prvním primitivním potrubím a moderními systémy, tak je výsledný obraz fascinující: pokrok civilizace šel ruku v ruce s pokroky v oblasti potrubí a kanalizačních systémů!

Historie instalatérského řemesla

Raná usedlost skrytá celá tisíciletí, u zátoky Skaill na západním pobřeží Orkney Mainland, Skotsko. Fotografie: Freddie Phillips, Flickr.com

Jak dlouho už vlastně kanalizační systémy existují? Snad nejstarší jsou na Orknejských ostrovech severně od Skotska, kde archeologové objevili stopy potrubí a odvodňovacích systémů starých 5000 let! Připomínaly instalační systémy záchodového typu – i s drenážními vývody! Další důkazy starověkého instalatérství byly odkryty ve výkopech v paláci Knossos na ostrově Kréta. Byly postaveny kolem roku 1700 př. n. l. a několik samostatných drenážních systémů tam ústilo do velkých kanalizačních stok postavených z kamene.  Terakotová potrubí, která měla v průměru asi dva a půl centimetru, byla diskrétně vedena pod podlahou paláce  a přiváděla dovnitř tekoucí horkou i studenou vodu, která mimo jiné zásobovala i palácové fontány. Geniální!
Historie instalatérského řemesla

Centrální dvůr paláce Knossos. Fotografie: Nelo Hotsuma, Flickr.com

Historické instalační systémy pomohly budovat naši civilizaci a v průběhu staletí se vyvinuly až do dnešní podoby. Z tohoto vývoje těžila i společnost WAVIN, neboť to umožnilo i její pokrok v inovacích v oblasti potrubí a kanalizace. V našem dalším krátkém ohlédnutí za historií se podíváme blíž na úžasné římské akvadukty a stavební materiály, které přetrvaly tisíce let! Brzy se můžete těšit na druhou část našeho seriálu o historii instalatérství.