Tegra 425 - ideální revizní šachta pro domovní přípojky - Wavin Academy

Tegra 425 – ideální revizní šachta pro domovní přípojky

30.08.2018

Plastové šachty Wavin Tegra jsou již mnoho let úspěšně používány v celé Evropě, Českou republiku nevyjímaje. Vyhledávány jsou zejména pro špičkovou kvalitu a nízké náklady na údržbu funkčnosti systému. Plastové kanalizační šachty Wavin se dodávají jako stavebnice, což umožňuje kombinovat sestavu jednotlivých komponent podle konkrétního požadavku. Jednotlivé části šachet jsou pak spojeny speciálními těsněními, která zaručují 100% vodotěsnost šachty.

Základní částí šachty je šachtové dno, které má výborné hydraulické vlastnosti, vysokou odolnost proti oděru a vysokou samočistící schopnost. Šachtová dna kanalizačních šachet TEGRA 425 jsou navíc opatřena tzv. integrovanými výkyvnými hrdly, která umožňují přizpůsobit úhel napojení potrubí až o 7,5° v každém směru, a tím eliminovat nepřesnosti při pokládce kanalizačního potrubí.

Další částí šachty je šachtová roura, která slouží k prodloužení šachty do požadované výšky. Šachtovou rouru lze v případě potřeby libovolně zkracovat nebo prodloužit pomocí spojky šachtové roury. Dlouholeté výzkumy prováděné firmou Wavin ukázaly, že pro šachtovou rouru je nejvhodnější použít plastovou zvlněnou rouru (vlnovec). Vlnovec je díky své flexibilitě schopen zpracovávat vertikální pohyby a tlaky, které se vyskytují v půdě vlivem klimatických podmínek a vlivem dodatečného zatížení (např. ve vozovce). Zároveň díky svému vlnitému povrchu vytváří dostatečné třecí síly, které bezpečně udrží šachtu ve zhutnělé zemině i při vysoké hladině podzemní vody bez nutnosti obetonování.

Malé revizní šachty Tegra 425 se stále častěji prosazují i do menších projektů. Příkladem může být výstavba rodinných domů v obci Čechovice u Olomouce.

Revizní šachta Tegra 425