Fiber Basalt Clima | Wavin Academy

Společnost Wavin Ekoplastik, největší český výrobce plastových potrubních systémů, představila nové třívrstvé trubky z polypropylenu nové generace s čedičovým vláknem Fiber Basalt Clima. Trubky, které vychází z předchozího úspěšného modelu Fiber Basalt Plus, vynikají vysokou tlakovou odolností a minimální délkovou roztažností. Vhodné jsou především pro rozvody klimatizace a chlazení.

Mimořádnou odolnost, pevnost a životnost trubce dodává její unikátní složení. Vnitřní a vnější vrstva trubky je vyrobena z polypropylenu nové generace typu 4 (PP-RCT), ve střední vrstvě je pak PP-RCT doplněn i pevnými čedičovými vlákny (BF), která se osvědčila v mnoha průmyslových odvětvích, včetně výroby letadel.

Trubka Fiber Basalt Clima je určena pro rozvody chladicí vody, klimatizace či průmyslové rozvody, tedy systémy, kde teploty média zpravidla nepřesahují 40°C. Trubka má větší průtočný profil a díky použitému materiálu PP-RCT i lepší provozní parametry než celoplastová trubka z PPR. Zároveň je díky basaltovým vláknům zachována 3x menší teplotní délková roztažnost, než je tomu v případě trubky z PPR. Tato vlastnost se zúročí zejména v dlouhých trasách, kde by teplotní délkové změny materiálu způsobily velké smrštění či roztažení.

Nový model trubky je vyráběn v rozměrech 20-125 mm. V průměrech 20 a 25 mm jde o řadu S4, větší průměry jsou v řadě S5. To znamená, že tloušťka stěny a tím i průtočný profil odpovídá trubce z PPR PN 10, ovšem s podstatně lepšími provozními parametry.

Konstrukce trubek zvyšuje bezpečnost rozvodů a jejich provozu. Výrobce garantuje životnost trubek až 50 let. Trubky Fiber Basalt Clima  jsou plně kompatibilní s tvarovkami systému Ekoplastik, stejně jako ostatní trubky v tomto systému. K jednoduchosti práce přispívá i skutečnost, že trubky Fiber Basalt Clima  není nutné před svařováním ořezávat.

Fiber Basalt Clima