Inovativní potrubí Wavin SiTech+ snižuje hluk v nových bytech v Modřanech - Wavin Academy

Hluk, který obvykle způsobuje vnitřní kanalizace, znepříjemňuje život ve všech vícepodlažních budovách po celém světě. Asi nejvíce dokáže rušit v nemocnicích, hotelech a rezidenčních komplexech. S cílem snížit nepříjemný akustický smog v novém bytovém komplexu „F“ NEO Riviéra v pražských Modřanech využil developer při stavbě systém odhlučněné kanalizace Wavin SiTech+. Projekt dokončený na konci roku 2021 tak novým obyvatelům přinese vysoký standard bydlení.

potrubí Wavin SiTech+Hluk nesnižuje pouze komfort z bydlení, dlouhodobé působení hlasitých zvuků má vliv i na lidskou psychiku. Co škodí uším, to škodí i mysli. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto doporučuje, aby hladina hluku v bytě přes den nepřesáhla čtyřicet decibelů. Hranice únosnosti pro člověka, za kterou již dochází k poškozování sluchu a nervové soustavy, leží na sedmdesáti decibelech. Právě tuto hodnotu však můžeme často naměřit na hlučné městské ulici.

Hodnoty hluku, který vzniká v souvislosti s provozem vnitřní kanalizace, nejsou v ČR regulovány žádnou normou ani předpisem. V praxi se proto běžně používá německá směrnice VDI 4100, která konkretizuje hodnoty povolených hlučností v závislosti na typu a účelu budovy. Maximální povolená hodnota je 20 dB, systém vnitřní gravitační kanalizace Wavin SiTech+ tyto hodnoty splňuje s výraznou rezervou. Zásluhu na tom mají zejména plastové vícevrstvé trubky, které ve střední vrstvě obsahují minerální plniva. Právě hustota materiálu a tloušťka stěn trubek jsou při minimalizaci hluku rozhodujícími faktory.

„Stavba byla zrealizována za použití nejnovějších technologií. Právě požadavek na útlum hluku z odpadního potrubí přivedl developera projektu k systému SiTech+,” uvádí regionální manažer vnitřních instalací Milan Bártl s tím, že v celém komplexu se nachází 160 bytových jednotek, kancelářské prostory a mateřská školka. Do všech těchto prostor bylo nutné SiTech+ nainstalovat.

Průzkum společnosti Wavin Czechia z roku 2020 ukázal, že odhlučněné kanalizace jsou mezi developery třetí nejčastěji volené řešení pro snižování hluku v novostavbách.

Projekt, který s pomocí systému Wavin SiTech+ výrazně snižuje hlučnost průtoku odpadní vody v bytovém projektu Riviéra v pražských Modřanech, byl zařazen společností Wavin Czechia mezi šest nejlepších udržitelných projektů s pozitivním dopadem na společnost i životní prostředí, které zrealizovala v České republice. V rámci aktuálně probíhající soutěže může nyní až do konce února pro tuto realizaci na stránce https://www.wavin.com/cs-cz/nase-mesto hlasovat každý, koho zajímá tématika výstavby environmentálně udržitelné architektury a stavebnictví. Účastníci soutěže mohou vyhrát ceny v hodnotě 20 tisíc korun.