Logistické centrum v Hradci Králové využívá akumulační boxy Aquacell k ekologickému nakládání s dešťovou vodou - Wavin Academy

Nové logistické centrum v Hradci Králové Plotištích dbá na ekologické nakládání s dešťovou vodou. Na podzim 2021 vybavilo svůj areál 6000 kusy akumulačních boxů Aquacell od společnosti Wavin Czechia, které srážkovou vodu retenují pro případné další využití a v dobách přívalových dešťů snižují pravděpodobnost poškození kanalizační sítě. Díky stohovatelné konstrukci a lehké váze boxů nebylo nutné při realizaci projektu použít těžkou techniku a dopravu ovlivňující kvalitu ovzduší.

akumulační boxy aquacellHospodaření s dešťovou vodou není jen legislativní povinností, firmám i soukromým investorům se vyplatí. Srážkovou vodu mohou totiž uchovat pro následné využití, ať už jde o zavlažování zelených ploch, splachování či čištění strojů. Akumulační boxy Aquacell jsou vyrobené z recyklovaného a recyklovatelného polypropylenu (PP) a díky jednoduchému stavebnicovému systému z nich lze rychle a snadno vytvořit nádrž potřebného tvaru i velikosti. Jejich stohovatelná konstrukce šetří náklady na skladovací prostory i dopravu – do jednoho kamionu lze naložit až čtyřikrát více kusů než v případě běžných boxů, čímž se výrazně snižují i emise CO2. Jednoduchá je také možnost čištění a revize, a to díky svislému přístupu do obousměrného kontrolního kanálu.

„Výhodou systému Wavin Aqucell je jeho jednoduchá instalace. Sestavit podobně velkou nádrž z betonových modulů je výrazně náročnější na dopravu a žádá si použití jeřábové techniky,” uvádí Lenka Filipová, produktová manažerka společnosti Wavin Czechia. Systém se rychleji instaluje, a především poskytuje plný přístup za účelem kontroly a čištění.

Použití boxů navíc snižuje náklady na případné opravy veřejné kanalizace. „V tomto projektu bylo potřeba zadržet 1 600 kubíků vody, což by v případě přívalového deště znamenalo obrovskou zátěž kanalizačního systému. Naše boxy tak snižují riziko jeho poškození,” doplňuje Lenka Filipová.

Společnost Wavin Czechia zařadila tuto stavbu mezi šest nejlepších udržitelných projektů s pozitivním dopadem na společnost i životní prostředí, které zrealizovala v České republice. V rámci aktuálně probíhající soutěže může nyní až do konce února pro tuto realizaci na stránce https://www.wavin.com/cs-cz/nase-mesto hlasovat každý, koho zajímá tématika výstavby environmentálně udržitelné architektury a stavebnictví. Účastníci soutěže mohou vyhrát ceny v hodnotě 20 tisíc korun.