Společnost Wavin Czechia provedla na Uherskobrodsku ojedinělou bezvýkopovou rekonstrukci vodovodu - Wavin Academy

K rekonstrukci půlkilometrového vodovodního přivaděče mezi Hlukem a Uherským Brodem použila společnost Wavin Czechia moderní technologii bezvýkopového řízeného pluhování, a výrazně tak přispěla ke kvalitě místní vodohospodářské infrastruktury. Tato mimořádně rychlá a k životnímu prostředí šetrná metoda se hojně využívá nejen v otevřené krajině.

bezvýkopová rekonstrukce vodovoduV projektu bylo použito potrubí Wavin SafeTech RC voda o dimenzi d450x26,7 mm. Potrubí takto velkého průměru bylo v České republice položeno bezvýkopovou metodou vůbec poprvé v historii. Díky vysoké efektivitě této metody byla celá realizace uskutečněna za pouhý den a půl. Využít ji lze nejen pro vedení vody, ale také plynu, elektřiny či odpadních vod.

Výhodou tohoto způsobu práce je rychlost, díky softwaru řízeného dle souřadnic GPS i přesnost a ve srovnání s pokládkou do otevřeného výkopu je to i cena“, říká Radim Modlitba, produktový manažer Wavin Czechia, který na rekonstrukci dohlížel. Rychlou, efektivní a k životnímu prostředí mimořádně šetrnou technologii si pro minimální zásah do krajiny oblíbili i vlastníci půdy, kteří nemuseli na svých pozemcích řešit žádné zásahy spojené se stavbou. „Rekonstrukce vodovodu vedla přes pole a zemědělcům díky použití této technologie nevznikla téměř žádná škoda,“ dodává Radim Modlitba.

Dle Českého statistického úřadu patří Zlínský kraj k regionům s nejvyšším počtem obyvatel zásobovaných vodou z vodovodů. V roce 2020 jich na ní bylo závislých 96% místních, republikový průměr je zhruba o jeden a půl procenta nižší. Zlínský kraj podpořil v posledních dvou letech rozvoj vodohospodářské infrastruktury částkou přesahující 60 milionu korun a prostředky rozdělil mezi třicítku obcí. Díky veřejné podpoře a pravidelné rekonstrukci patří Česká republika k zemím s nejnižšími ztrátami na vodovodní síti v Evropě. Ročně se na ní ztratí necelých 16 procent vody, evropský průměr se pohybuje okolo 23 procent. Kvalitnější sítí disponují v Evropě pouze Němci, Dánové a Nizozemci.

Společnost Wavin Czechia zařadila tuto rekonstrukci vodovodu bezvýkopovou metodou na Uherskobrodsku mezi šest nejlepších udržitelných projektů s pozitivním dopadem na společnost i životní prostředí, které zrealizovala v České republice. V rámci aktuálně probíhající soutěže může nyní až do konce února pro tuto realizaci na stránce https://www.wavin.com/cs-cz/nase-mesto hlasovat každý, koho zajímá tématika výstavby environmentálně udržitelné architektury a stavebnictví. Účastníci soutěže mohou vyhrát ceny v hodnotě 20 tisíc korun.