Střešní odvodnění sídla vinařství Lahofer s inovativní technologií Wavin Quickstream - Wavin Academy

Architektonickými cenami ověnčené sídlo vinařství Lahofer v Dobšicích na Znojemsku vyřešilo odvodnění ploché střechy své výrobní haly s pomocí technologie Wavin Quickstream. Netradiční projekt, jehož hlavní budova připomíná vlnění okolních kopců s vinohrady, kladl při výběru použitých materiálů a technologií velký důraz na dopad na životní prostředí. Ihned po otevření v roce 2020 se stal oblíbeným turistickým cílem.

Wavin QuickstreamZvolená technologie Wavin Quickstream zajišťuje podtlakové odvodnění plochých střech za použití méně střešních vtoků než běžné tradiční systémy. Tato technologie se i přesto postará nejen o rychlejší a bezpečnější odtok vody, ale navíc zaručí i delší životnost střešnímu plášti.

I když se Česká republika poslední léta potýká s četnějším výskytem období sucha, dle meteorologa Martina Štrosa množství srážek na území ČR z dlouhodobého hlediska neubývá. Vlivem klimatických změn je ale možné pozorovat rychlejší vypařování vody způsobující změnu v distribuci srážek. Vypařená voda se neztratí, ale spadne na zem častěji ve formě silných dešťů i povodní (Meteocentrum.cz).

,,Výhod Quickstreamu je hned několik. Jednou z těch hlavních je vodorovné vedení potrubí, kdy ho dokážeme schovat i do podhledu, tím pádem nenaruší vzhled budovy jako takové. Další velkou výhodou jsou dimenze – tím, že Quickstream používá menší dimenze potrubí, dokážeme poměrně snadno ušetřit náklady na celkovou investici,” říká Petr Urban, vedoucí vnitřních instalací, Wavin Czechia.

Podtlakový systém je efektivní i v dalších ohledech. ,,Veškeré technologie, které Wavin vyrábí, mají pozitivní dopad na životní prostředí v okolí stavby, v tomto případě je pro nás nejlepší spojení s retenčními boxy, tzn. celkový systém hospodaření s dešťovou vodou je velmi dobře propojitelný právě s technologií Quickstream.” dodává Urban.

Společnost Wavin Czechia zařadila tuto unikátní stavbu na jihu Moravy mezi šest nejlepších udržitelných projektů s pozitivním dopadem na společnost i životní prostředí, které zrealizovala v České republice. V rámci aktuálně probíhající soutěže může nyní až do konce února pro tuto realizaci na stránce www.wavin.cz/nase-mesto hlasovat každý, koho zajímá tématika výstavby environmentálně udržitelné architektury a stavebnictví. Účastníci soutěže mohou vyhrát ceny v hodnotě 20 tisíc korun.