Soumrak radiátorů: technologií současnosti a budoucnosti je podlahové vytápění - Wavin Academy

Soumrak radiátorů: technologií současnosti a budoucnosti je podlahové vytápění

08.03.2017

Ať už jde o kanceláře, domovy anebo třeba zdravotnická zařízení, většina nově stavěných budov bývala dříve obvykle vysloveně napěchovaná radiátory. To je však dnes již do značné míry minulostí. Inteligentní systémy podlahového vytápění jsou totiž oproti radiátorům mnohem efektivnější a přinášejí i řadu dalších výhod.

Úspory
Wavin Ekoplastik v této souvislosti uvádí, že technologická změna přináší řadu přínosů hned na několik úrovních. Vládní politiky se snaží snižovat spotřebu energie a podporovat úsporné budovy, což nemusí být v rozporu s přáním spotřebitelů ušetřit. Klasické radiátory přes veškeré změny a inovace představují neefektivní způsob vytápění. Voda v běžném topení se musí ohřívat na teplotu 60–70 °C; chceme-li příjemnou teplotu v celé místnosti, je třeba navíc často investovat do termostatických hlavic a ventilů. Podlahové topení, které jako zdroj tepla využívá celou podlahu, distribuuje energii mnohem rovnoměrněji. Vodu stačí ohřívat na 30–40 °C a lidé mohou při zachování požadovaného teplotního komfortu teplotu na termostatu často snížit až o 2 stupně. Celková spotřeba energie pak poklesne řádově o 20 %.

Tepelný komfort a stop alergiím
Podlahové topení přináší i další výhody. Vyhřívána je nejen celá místnost, ale teplo jde hezky od podlahy. V případě použití klasických radiátorů stoupá teplý vzduch hned nahoru a lidé si i ve vytopené místnosti často stěžují, že je jim zima na nohy. Naopak u stropu pak bývá zbytečně přetopeno. Podlahové topení díky odlišné cirkulaci vzduchu snižuje i potíže alergiků, vzduch není tak suchý a neobsahuje ani tolik prachu.

Nezabírá místo
Radiátor samozřejmě nemusí být nevzhledným kusem kovu, existují varianty vysloveně estetické. Nicméně bez ohledu na design platí, že radiátor stále zabírá místo. Naproti tomu ponechává podlahové topení při zařizování místnosti naprostou svobodu.

Takřka bez nutnosti péče
Radiátory často při svém provozu vyžadují další péči, například dopouštění topné vody a odvzdušňování. Provoz také mohou provázet nepříjemné zvuky. I tyto komplikace při použití moderního podlahového vytápění odpadají. Jedinou nevýhodou je samozřejmě horší dostupnost celého systému, takže oprava může být komplikovanější. Naštěstí k tomu ale dochází jen vzácně, běžný provoz podlahového topení nevyžaduje prakticky žádnou údržbu.

Klimatizace
A pak je tu ještě jedna výhoda moderního podlahového vytápění: umožňuje obejít se bez klimatizace. Namísto dvou oddělených systémů, z nichž jeden se stará o vytápění a druhý o chlazení, lze nyní vše integrovat do jediného řešení.

Kde radiátor přetrvá?
Až dosud byly topné systémy v podlaze především součástí kancelářských budov nebo hotelů, nově se ale začínají uplatňovat i při návrzích rodinných domů nebo bytových komplexů. Inteligentní systémy vytápění mají nesporné výhody, zajišťují komfortní teplotu po celý rok. Znamená to, že klasické radiátory navždy zmizí? To asi přece jen zatím ne – existují speciální situace a scénáře, kdy se topení v podlaze nehodí: v místnostech s příliš malou plochou, v místnostech, které není třeba vyhřívat kontinuálně, eventuálně tam, kde už je zaveden systém radiátorů a změna by byla příliš nákladná. Výjimečně mohou nastat i případy, kdy je tloušťka podlahy příliš malá, takže by se do ní topný systém prostě nevešel.

Vyšší investice, rychlá návratnost
Je pravda, že podlahové systémy vytápění jsou pro člověka poněkud hůře ovladatelné. Zatočit kolečkem na radiátoru nebo posunout teplotu na termostatu lze okamžitě a efekt je rychlý, u topení v podlaze se změna projeví až za několik hodin. V době chytrých zařízení ale není problém většinu procesů automatizovat.
Podlahové vytápění znamená oproti radiátorům také vyšší počáteční investici, ta by se však měla rychle vrátit – jak díky nižším účtům za energii, tak i vyšším komfortem bydlení.

Podlahové topeníPodlahové topení

Podlahové topení

Podlahové topení