Tři roky výzkumu odměněny: nové trubky s čedičovým vláknem jsou na světě | Wavin Academy

Trubky Fiber Basalt Plus pro rozvody vody a vytápění uvedl na český trh Wavin Ekoplastik, největší výrobce PPR potrubí na českém trhu. Výsledkem tříletého vývoje je unikátní materiálové složení, které novince zaručuje vysokou teplotní a tlakovou odolnost. Hlavní roli přitom hraje polypropylen nové generace a čedičové vlákno, které je v konstrukci trubek použito poprvé na světě.

V České republice vyráběné trubky Fiber Basalt Plus jsou k dispozici v průměrech 20-125 mm a jsou univerzálně použitelné pro rozvody studené a teplé vody a vysokoteplotního vytápění. Extrémně dlouhá životnost je zajištěna použitím polypropylenu nové generace (PPR-RCT), přičemž díky jeho kombinaci s čedičovým vláknem (BF) dosahují trubky Fiber Basalt Plus třikrát menší teplotní délkové roztažnosti v porovnání s celoplastovými trubkami z PPR bez nutnosti ořezu před svařováním. V porovnání s předchozí generací trubek Fiber nabízí Fiber Basalt Plus vyšší tlakovou odolnost při vysokých teplotách (až o 50 %), teplotní odolnost dle reálných měření až 95 °C, vyšší průtočnost o 20 % a nižší hmotnost o 15 %. Čedič (basalt) je materiál sopečného původu, který se pro své mimořádné vlastnosti využívá i v jiných odvětvích, například v automobilovém průmyslu, při výrobě čepelí větrných mlýnů či pro komponenty letadel.

Fiber Basalt Plus představuje unikátní trubku budoucnosti, která umožňuje využití menších průměrů a zajišťuje vyšší bezpečnost provozu. I to je důvod, proč výrobce poskytuje na trubky Fiber Basalt Plus záruku 10 let a deklaruje životnost 50 let.

Nové trubky Fiber Basalt Plus byly představeny na nedávných světových výstavách Aquatherm v Moskvě a ISH ve Frankfurtu nad Mohanem, kde se staly jednou z nejvýraznějších novinek v oblasti rozvodů vody a vytápění. Tuto skutečnost potvrdil mimo jiné i velký zájem ze strany významných distributorů z Evropy a Asie. Na českém trhu jsou dostupné prostřednictvím společnosti Wavin Osma od začátku května.

trubky FIBERnova trubka basalt