Trubky EVO slaví 8 měsíců po uvedení na trh velký komerční úspěch | Wavin Academy

Nedávná novinka z produkce českého výrobce plastových potrubních systémů, firmy Wavin Ekoplastik, se stává vyhledávanou volbou pro rozvody vody a vytápění napříč třemi světadíly. Trubky EVO, vyrobené z nového typu polypropylenu PP-RCT, si získaly širší i odbornou veřejnost. Díky materiálovému složení jsou totiž lehčí a odolnější a zajišťují vyšší kvalitu rozvodů i významnou finanční úsporu.

Materiál PP-RCT byl doposud používán pouze při výrobě speciálních vícevrstvých trubek. Jeho využití v klasických celoplastových trubkách znamená v této kategorii nastavení nového vyššího standardu. Ve srovnání s trubkami z PP-R totiž nabízejí trubky EVO lepší parametry, a to včetně vyšší tlakové odolnosti při vysokých teplotách. Díky vlastnostem použitého materiálu je navíc možné  pro stejné aplikace použít trubky se slabší tloušťkou stěny, než mají trubky z PP-R. Celoplastové trubky EVO z PP-RCT jsou až o 28 % lehčí, snáze se s nimi manipuluje, a tak je kompletace potrubí méně pracná. Zároveň trubky EVO nabízejí o 37 % větší průtočnost ve srovnání s trubkami předchozí generace, což umožňuje používat potrubí menších dimenzí a zajišťuje odpovídající finanční úsporu.

Investice do výzkumu mají smysl

„Investice do výzkumu a vývoje inovací na poli plastových potrubních systémů se jednoznačně vyplatila. Jsem si jist, že jsme naší trubkou EVO opět zdvihli laťku rozvodů vody a topení, podobně jako se podařilo v případě úspěšné trubky Fiber Basalt Plus, při jejíž výrobě bylo poprvé v historii využito i čedičové vlákno,“ uvedl David Penc, marketingový manažer Wavin Ekoplastik a dodal: „Wavin Ekoplastik nastolil trubkou EVO trend, který bude pravděpodobně následován i ostatními klíčovými evropskými výrobci plastových potrubí.“

K vývoji nového polypropylenu typu 4 vedly stále se zvyšující požadavky na bezpečnost a životnost rozvodů i při vyšší tepelné a tlakové zátěži. Společnost Wavin Ekoplastik dosud používala prémiový materiál PP-RCT jen ve třívrstvých trubkách jako jsou Fiber Basalt Plus, Fiber Basalt Clima nebo Stabi Plus. Jeho prosazení se i v klasických celoplastových trubkách, které byly až do současnosti doménou léty prověřeného materiálu PP-R, lze proto považovat za revoluci v materiálech, za změnu, která nově definuje standard moderních potrubních systémů. Svědčí o tom i skutečnost, že komerční úspěch tohoto potrubí předčil očekávání.

Snazší práce instalatérů

Z výhod trubek EVO přitom neprofitují jen investoři a uživatelé, ale i samotní instalatéři. Pokud dodrží správný postup při svařování trubek, je jim odměnou rychlá a bezpečná práce, snadná manipulace a menší námaha díky nižší hmotnosti trubky.

EVO_rovna_transparent 1